Брзата хрaна не само што дебелее, туку и заглупавува
Доколку решавате крстозборки и судоку и гледате квизови надевјќи се дека ќе научите нешто ново, важно е да знаете дека секое чоколадо или чипс што ќе го изедете при тоа, може да го уништи вашиот труд.
Студијата на група истражувачи од Универзитетот во Орегон, објавена во списанието „Неуросајнс“, покажува дека храната богата со масти и шеќери може негативно да влијае на когнитивна флексибилност и на способност на луѓето за прилгодување на промените.
Студијата е изработена врз основа на истражување спроведено со лабораториски глувци, кои конзумирале храна со различни размери на масти и шеќери, а потоа морале да минат низ тестови за нивните ментални и физички функции.
Истражувачите посветиле посебно внимание на бактериите кои се наоѓаат во системот за варење на глувците од секоја контролна група.
- Бактериите можат да испуштат сосотјки кои делуваат како неуротрансмитери и да ги стимулираат нервите или имунолошкиoт ситем и со тоа влијаат на низа биолошки функции, појасни Кети Магнусон, професорка на Факултеtот за ветеринарска медицина и раководител на истражувачкиот тим на Институтот „Линус Паулинг“.
За четири дена, менаталните и физичките способности на глувците кои конзумирале храна со високи масти и шеќер почнале да опаѓаат, особено кога би се промениле една или повеќе варијабили. Како најважен фактор кој влијае на намалување на моочзните функции се идентификувани бактериите во системот за варење.
Ново на Сител
-
Обвинението за пожарот во „Пулс“ чека оценка од судот
-
Трамп го прими Зеленски во Белата куќа
-
Тема на денот со ново избраниот декан на ФИНКИ, Петре Ламески
-
Партиски обвинувања за Еразмус+
-
Предизборни превирања во ДУИ и ВРЕДИ
-
Најмалку два потписа за кандидатура на изборите – експертите предупредуваат на хаос со изборните листи
-
Утре почнува уписот на бруцоши на УКИМ: Како напредува процесот на дигитализација?
-
Вештачката интелигенција „ги изеде“ јуниорските работни места: Како сегашните и идните студенти да се подготват за новата реалност?