Македонија
11. December 2019 - 8:20

„Безбедна младина, посигурна иднина“-дебата за придобивките од членството во НАТО

„Безбедна младина, посигурна иднина“ е темата на која ќе се дебатира денеска со студентите од Универзитетот ФОН во Скопје во рамките на НАТО-карванот, а како дел од активностите на проектот Инфоцентар за евроатлантски интеграции.

Според најавите, говорници на дебатата ќе бидат претседателот Стево Пендаровски и амбасадорката на Велика Британија во Скопје, Рејчел Галовеј.

Организаторот сака да поттикне дебата за придобивките од евроатлантските интеграции и зачленувањето на државата во НАТО. Идејата е настанот да им понуди можност на студентите да дознаат повеќе за процесот и важноста од евроатлантските интеграции, придобивките од членството во НАТО, улогата што НАТО ја има во одржувањето на мирот и безбедноста на Балканот и пошироко.

Инфоцентарот за евроатлантски интеграции е проект што го спроведува Граѓанската асоцијација МОСТ со поддршка од Секторот за јавна дипломатија на НАТО, Министерството за надворешни работи на Холандија, Британска амбасада Скопје и Министерството за надворешни работи на РСМ.