Свет
6. December 2023 - 13:37

Алиев: Азербејџан нема цел да стане членка на ЕУ

Азербејџан нема цел да стане членка на Европската унија, изјави денеска претседателот на Азербејџан Илхам Алиев на форумот во Карабах, насловен „Враќање дома по 30 години. Достигнувања и тешкотии“, пренесуваат руските медиуми.

-Во својот надворешнополитички план, Азербејџан нема наведена цел да стане членка на Европската унија, рече Алиев, додавајќи дека ова е многу практична позиција бидејќи, како што тврди, Баку „таму никогаш нема да биде прифатен“.

„Доколку Азербејџан таму не е прифатен, тогаш – зошто да тропаме на таа врата и да му пречиме на сопственикот?“, кажа претседателот Алиев, објаснувајќи дека Баку и Брисел нашле начин да воспостават соработка и да ги подобрат односите.