-->
-->
Ако ова го направите би можеле да се затруете од остатокот од оризот
-->

Оризот е една од најчестата намирница кои луѓето ја јадат. Остатокот од оризот сите го јадат, а тоа што ретко кој го знае е дека тука се крие и голем потенцијал за труење на храната.
Оризот е намирница која лесно можете да ја зготвите во голема количина и да имате од него и за следниот ден. Вкусот и селдниот ден ќе остане ист за разлика, од пржени компирчиња. Тоа што повеќето луѓе не знаат дека оризот е многу подложен на расипување.
Тоа нема врска со начинот на кој го чувате оризот, туку директно е порвзан со начинот на кој ќе го зготвите. Сировиот ориз има во себе микроорганизми Bacillus cereus кои лесно и брзо се размножуваат. Тие можат да предизвикаат труење на храната, па дури и кога оризот е зготвен.

Проблемот настанува кога варениот ориз ќе го оставите на собна температура. Во тој случај споро се множат и прераснуваат во бактерии кои можат да предизвикаат труење. Што повеќе часови останува оризот, толку е поголема концентарацијата на бактериите и голема можност да се отруете.
За да избегнете ваква ситуација, немојте да го оставате зготвениот ориз на собна температура подолго од еден час.
После тоа ставете го во ладилник.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Томас Вајц: Нема сомнеж дека Македонците се Македонци и дека македонскиот јазик е македонски јазик
-
Победнички старт на македонските одбојкарки во Европската сребрена лига
-
Трамп: Маск направи фантастична работа додека беше шеф на Одделот за владина ефикасност
-
„Вдоми Љубов“ - фестивал посветен на вдомувањето на кучиња и одговорното сопствеништво
-
МПЦ-ОА одбележува 1700 години од Првиот вселенски собор на кој присуствувале и тројца македонски епископи
-
Полагањето на државната матура почнува денеска со првиот екстерен испит
-
Без вода Чаир, Топанско Поле, Автокоманда, Железара, Бутел и Визбегово
-
Денеска и утре во Скопје авионска дезинсекција против комарци