-->
-->
Ако ова го направите би можеле да се затруете од остатокот од оризот
-->

Оризот е една од најчестата намирница кои луѓето ја јадат. Остатокот од оризот сите го јадат, а тоа што ретко кој го знае е дека тука се крие и голем потенцијал за труење на храната.
Оризот е намирница која лесно можете да ја зготвите во голема количина и да имате од него и за следниот ден. Вкусот и селдниот ден ќе остане ист за разлика, од пржени компирчиња. Тоа што повеќето луѓе не знаат дека оризот е многу подложен на расипување.
Тоа нема врска со начинот на кој го чувате оризот, туку директно е порвзан со начинот на кој ќе го зготвите. Сировиот ориз има во себе микроорганизми Bacillus cereus кои лесно и брзо се размножуваат. Тие можат да предизвикаат труење на храната, па дури и кога оризот е зготвен.

Проблемот настанува кога варениот ориз ќе го оставите на собна температура. Во тој случај споро се множат и прераснуваат во бактерии кои можат да предизвикаат труење. Што повеќе часови останува оризот, толку е поголема концентарацијата на бактериите и голема можност да се отруете.
За да избегнете ваква ситуација, немојте да го оставате зготвениот ориз на собна температура подолго од еден час.
После тоа ставете го во ладилник.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Кој ги заклучил вратите во „Пулс”? - СДСМ со обвинувања за селективност во истрагата
-
Арсовска добила нови закани, Мицкоски повика МВР и ОЈО да постапат по пријавите
-
ЛДП поднесува предлог-закон за една изборна единица и отворени листи
-
Филипче бара фокус на ЕУ агендата
-
ВМРО-ДПМНЕ за модуларните
-
Какви предности ќе донесат измените на Закон за царини?
-
Се подобрува здравствената состојба на дел од повредените во трагедијата во Кочани
-
По 51-ви пат во Долнени грмнаа тапаните, писнаа зурлите и кавалите, се одржува фестивалот „Пеце Атанасоски“