Живот
18. August 2019 - 11:00

Знамето најмногу го менувале САД и Авганистан, Мозамбик има книга, мотика и Калашников

САД и Авганистан се земји кои најмногу го менувале своето знаме, а едно од најинтересните е знамето на Мозамбик, што ги има симболите на книга, мотика и – Калашников. Тоа го нагласува претседателот на Меѓународната федерација на вексилолози Жељко Хајмер.

Држава што го најмногу го менувала своето знаме во денешно време е Авганистан – 15 пати.

Држава што додала најмногу нови симболи се САД, каде додадоа 27 нови ѕвезди за да ги посочат државите. Првото официјално знаме по револуцијата од 1776 година имало 13 држави, а сега има 50.

Во однос на формата, повеќето знамиња се правоаголни или квадратни. Единствената држава што отстапва од тие од форми е Непал, кој има два триаголника.

Најстарото знаме се уште во континуирана употреба е на Данска – се користи во иста форма уште од 13 век. Следуваат Холандија (1572) и Непал (1743).

Нјанова промена е извршена на знамето во Мавританија, на која во 2017 година беше додадена црвена линија од горе и долу. Претходно, имаше само зелена подлога. Мјанмар го смени знамето во 2010 година, кога решија повеќе да не го користат она од времето на Бурма.

Најчестиот симбол е ѕвездата, која се наоѓа на околу 60 национални знамиња, следат грб, круг, сонце и месечина.

Хрватскиот стручњак го посочува знамето на Бермуда, на кое се наоѓа бродот што тоне.

Доминикана има папагал со пурпурно-зелена боја, Киргистан прикажува вкрстени греди на традиционалниот номадски шатор што се гледа однатре кон горе.

Едно од поинтересните е бразилското знаме, каде се додава по еден ѕвезда за секоја држава, но тие се прикажани во различни големини во зависност од површината на регионот.

Знаме со најмногу симболи е знамето на Туркменистан, кое има дури 12.

Најубавото меѓународно знаме, според Хајмер, е знамето на Северна Македонија.

„Тоа предизвика многу полемики во 90-тите години, па затоа мораше да се смени. Денешното знаме беше усвоено со едноставен, но многу препознатлив дизајн“, рече Хајмер.

Терминот вексилологија за првпат го користел американскиот автор Витни Смит во 1958 година. Меѓународното здружение на вексилолози е основано на 7 септември 1969 година, со цел да се создаде центар на информации и знаења за знамиња од сите видови, нивните форми и функции.