Свет
19. November 2019 - 22:40

ОН загрижени за бројот на загинати во протестите во Иран

Високиот комесаријат на ОН за човекови права ја осуди употребата на сила, вклучувајќи и употреба на боева муниција, врз демонстрантите во Иран.

Комесаријатот изразува загриженост заради информциите за „голем“ број мртви низ земјата.

ДПА, цитирајќи го Амести интернешенел, јави дека во протестите имало над 100 мртви демонстранти.

-Посебно сме загрижени заради употребата на вистинска муниција која предизвикала смрт кај голем број лица ширум земјата, изјави портпаролот на комесаријатот Руперт Колвил, повикувајќи ги  иранските власти веднаш да го вратат пристапот до интернет и другите форми на комуникации што ја овозможуваат слободата на изразување и пристап до информациите.

Од петокот вечерта во Иран има демонстрации заради ненајавеното зголемување на цената на горивата.

Високиот комесаријат на ОН наведува дека се погинати неколку десетици лица, но додава дека оваа бројка е тешко проверлива. ОН додаваат и дека во немирите се повредени и повеќе од 1.000 лица.