Технологија
6. March 2016 - 8:58

Заборавете на клучевите, тие повеќе нема да ви користат за автомобилот!

Купувачите на новиот Волво S90 ќе излезат задоволни од салонот но без клучеви од новиот автомобил, бидејќи не постојат. Наместо клуч, автомобилот ќе се отклучува со апликација на телефон.
 
Но, Волво не се единствените кои ги отстрануваат класичните клучеви. Голем број на компании ги заменија со паметни картички или копчиња за старт. Не е тешко тоа копче да се поврзе со апликација. Но фирмите одат уште подалеку со технологијата.
 
Во некои возила на Форд може да се влезе со внесување на код со допир на вратата. Шевролет Болт ќе има опција преку која ќе може да се контролираат функциите на возилото, како полнење батерија или климатизација.
 
Овие дигитални клучеви имаат и други предности. Со далечинското може да го управувате автомобилот,а вие да не сте во него. А доколку се доближитедо него вратата сама ќе се отвори.