Свет
30. November 2016 - 12:44

За две години бројот на кибер напади во Кина зголемен десетпати

 

 Бројот на кибер нападите во Кина и Хонг Конг последниве две години се зголемил речиси десетпати, пишува порталот „Тек-2“.

Според познавачите, хакерските напади врз кинеските компании и обични граѓани поаснале за 969 отсто. Во светски рамки, за периодот 2014-2016 година, тој процент на раст изнесува само три отсто.

Главната причина за овој драстичен пораст во Кина веројатно доаѓа со зголемената употреба на ИоТ уреди, кои се главна цел, но и средство за кибер нападите.