Балкан
4. November 2015 - 17:23

Во Хрватска пристигнале над 320.000 мигранти

Повеќе од 320.000 мигранти досегале ја минале хрватската граница на патот кој води кон западна Европа, а само денеска од полноќ до 9 часот влегле 2,225 мигранти, од кои 2.097 се сместени во зимскиот транзитет центар во Славонски Брод, соопшти хрватското Министертсво за внатрешни работи. 

- И натаму се очекува голем бран на имигранти кои пристигнуваат преку Србија, а од почетокот на миграциската криза во Хрватска се влезени 320.215 имигранти, се наведува во соопштението. 

Во претходните 24 часа на граничните премини Бапска и Товарник не преминал ниту еден мигрант. За повеќе од 40 дена, откога трае миграциската криза нуз овие гранични премини минале околу 600.000 имигранти, изјави денеска потпаролот на вуковарско-сремската полиција, Домагој Џигумовиќ. 

Прифатниот камп во Опатовац, во кој бегалците и мигрантите се довезуваа од Бапска и каде беа регистрирани и им беше пружена потребната помош е празен. Вчера почна растурањето на кампот, а ќе биде задржан само основниот објект со намена повторно да може по потреба да се активира. 

Бегалците и имигрантите кои од Србија влегуваат во Хрватска, се превезуваат до зимскиот транзитен центар во Славонски Брод, па од таму со воз во Словенија.