Здравје
16. April 2018 - 20:40

ВНИМАВАЈТЕ: Ако го правите ова во текот на ноќта, ви претстои ризик од Алцхајмерова болест

Ви треба уште една причина за спиење? Новите истражувања покажуваат дека недостатокот на сон може да ве стави под поголем ризик од Алцхајмерова болест.

Според една мала нова студија спроведена од страна на Националниот институт за здравство, губењето на само една ноќ на спиење забележало моментално зголемување на бета-амилоидот во протеинот во мозокот кој е поврзан со Алцхајмеровата болест.

Групите на бета-амилоидни протеини формираат амилоидни плочи, знак на болеста. Амилоидните плаки ја нарушуваат комуникацијата помеѓу невроните.

"Ова истражување обезбедува нов увид за потенцијално штетните ефекти од недостатокот на сон во мозокот и има импликации за подобро карактеризирање на патологијата на Алцхајмеровата болест", вели д-р Џорџ Ф. Кооб, директор на Националниот институт за злоупотреба на алкохол и алкохолизам ( НИААА).

Собирање на група од 20 здрави учесници на возраст меѓу 22 и 72 години, научниците ја проучувале нивната активност на мозокот по ноќта на спиење, а потоа и ноќта на лишување од сон (будност околу 31 час). Истражувачите забележаа зголемување на бета-амилоидните протеини од пет проценти во областите на мозокот каде што Алцхајмеровата болест е силно поврзана.

Учесниците кои доживеале поголеми зголемувања на бета-амилоидот по лишување од сон, исто така, покажаа знаци на промени во расположението.

И покрај наодите, научниците не испитуваа дали зголемувањето на бета-амилоидот ќе се повлече по една ноќ на одмор.