Технологија
4. August 2022 - 13:58

„Винамп“ се враќа на дигиталната музичка сцена

Стариот и доста познат музички софтвер „Винамп“ се враќа „на сцената“ откако програмерите го подготвија првото надградување на МП3-програмата по четири години.

Иако не изгледа драматично различно, програмерите тврдат дека новиот „Винамп“ е резултат на долгогодишна напорна работа што вклучува и многу нова развојна платформа. Софтверот има долга историја – стана познат во раната МП3-ера на преземање музика и го користеа сите – од домашни корисници до дигитални продавници, пред сѐ поради тоа што е едноставен за ракување.

Матичната компанија „АОЛ“ згасна во 2013 година, откако конкурентните апликации и стрим-услугите како „Спотифај“ и сл. ја заменија програмата.

Сепак, „Радиономи“ го врати „Винамп“ следната 2014 година како дел од развојот на неговите интернет-музички планови, а тимот вети „целосно ново искуство“, вклучувајќи „подкаст“ и „радио“ функции.

„Винамп“ ќе треба да се прилагоди на новите текови, бидејќи „стримот“ сега доминира во технолошкиот свет на музиката преку мобилните телефони и „паметните“ звучници… Сепак, кај многумина, се чини, ќе разбуди убава доза носталгија.