Свет
23. December 2020 - 9:48

Вакцината на „АстраЗенека“ ефикасна и против новиот коронавирус

Британскиот производител на лекови „АстраЗенека“ соопшти дека нивната вакцина против Ковид-19 треба да биде ефикасна против новиот вид на коронавирус, додавајќи дека во тек се студии за целосно испитување на влијанието на мутацијата.

„AZD1222 (кандидат за вакцина на „Астра Зенека“) содржи генетски материјал на спиралниот вирус САРС-КоВ-2, а промените во генетскиот код што се гледаат во овој нов вирус не се чини дека ја менуваат структурата на протеинот на рбетниот мозок“, изјави портпаролот на „АстраЗенека“.

Производителите на лекови се обидуваат да ги тестираат своите вакцини против Ковид-19 на новиот брз распространет вид на вирус, регистриран во Велика Британија, што е најнов предизвик во трката за борба против пандемијата.

„ Преку вакцината AZD1222, имунолошкиот систем на организмот е во состојба да препознае многу различни делови на протеинот, така што може да го елиминира вирусот доколку подоцна биде изложен“, додаде портпаролот на „АстраЗенека“.

Мутацијата позната како лоза Б.1.1.7 може да биде заразна и до 70% и предизвика хаос во Велика Британија, бидејќи следеше бран забрани за патувања што ја наруши трговијата со Европа и се заканува на понатамошна изолација на островската држава.

Вакцината на АстраЗенека-Оксфорд се смета за витална за земјите со пониски примања и оние во топла клима, бидејќи е поевтина, полесна за транспорт и може да се чува долго време на нормална температура на ладилникот.