Балкан
30. May 2016 - 14:18

Турската Влада планира наскоро да предложи нацрт-закон за воведување претседателски систем

Турската Влада планира наскоро да достави во Парламентот нацрт-закон за воведување претседателски систем, но не планира предвремени избори, бидејќи тоа би претставувало непочитување кон избирачите, изјави турскиот заменик-премиер Нуман Куртулмуш.

Претседателот Реџеп Таип Ердоган има за цел вопсоставување на извршен претседателски систем во Турција со големи овластувања, слични на тие на претседателите на САД и Франција. 

Противниците на оваа идеја тврдат дека тоа ќе доведе до поизразен авторитарен режим во Турција.