Балкан
20. October 2017 - 20:42

Тажна вест: Почина уште еден српски актер

Еден од најпознатите српски комичари од Крагујевац  и долгогодишен првак на уметничкиот ансамбл „Јоаким Вујиќ“, Љубомир Убавкиќ –Пендула, почина на 86 години во својот роден град.
 
Се појави во 1967 година во “Zabavlja vas Mija Aleksić”.
 
Играше во “Samcima”, “Kravavoj bajci”, потоа во сериите “Građani sela Luga”, “Filip na konju”, “Pozorište u kući”, “Otpisani” и “Povratak otpisanih”, “Više od igre”, “Vruć vetar”, “Srećni ljudi”, a едно од последните појавувања на малите екрани му беше во серијата “Selo gori, baba se češlja”.
Има повеќе од 300 улоги зад себе.
 
Нека почива во мир!