Бизнис
21. August 2019 - 13:33

Сугарески: Инвестираме 1,3 милиони евра во рехабилитација на патот Фурка-Богданци-Гевгелија

Инвестираме 1,3 милиони евра во рехабилитација на регионалниот пат Фурка – Богданци – Гевгелија и милион евра за реконструкција на патот Смоквица – Прдејци, со што решаваме еден од најголемите проблеми на жителите во овој регион, истакна министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески при денешната посета на општина Богданци.

Според Сугарески, се работи на подобрување на целокупната патна мрежа во регионот.

– Ќе ја реконструираме делницата на автопатот од Гевгелија до граница, што практично е делот што недостасува за да имаме комплетно модернизиран автопат на Коридорот 10. Унапредувањето на инфраструктурата во државата и понатаму останува стратешки приоритет на Владата. Во таа насока продолжуваме со оние крупни инвестиции што ги најавивме: рехабилитирање на преку 400 километри патишта, гасификација на земјата, изградба на железницата и подобрување на комуналната мрежа, изјави министерот Сугарески, при обиколката на инфраструктурните проекти.

Како што укажа директорот на ЈПДП Зоран Китанов, Фурка – Богданци – Гевгелија е меѓу од најоштетените патишта во државата, којшто не бил реконструиран околу 50 години.

– Во овој регион го завршивме и патот од Гевгелија до Негорци, а на барање на граѓаните ќе го реконструираме и прошириме делот од Богородица до Богданци и ќе ја реконструираме обиколницата на Богданци. Проектната документација за овие проекти е во тек и веднаш по нејзиното завршување, некаде во септември, ќе бидат распишани јавни повици за избор на изведувач и ќе се започне со градежните работи. Во периодот што следува, по завршувањето на туристичката сезона, планираме со отпочнување на уште два проекти, а тоа е рехабилитација на патот од Стар Дојран до граница и од Раброво кон Фурка, рече Китанов.

Набројувајќи ги активностите на терен, потенцираше дека за само година и два месеца почна првото пробно асфалтирање на експресниот пат Штип – Радовиш, почнати се и работите од Крупиште до Кочани, а привршува изградбата на делницата од Штип до Крупиште.

Како што истакнаа градоначалниците на Богданци и Гевгелија Сашо Поцков и Блаже Шапов, унапредувањето на патната инфраструктура е од особено значење за граѓаните и за економски развој на регионот.