Македонија
26. February 2021 - 12:38

Судот го прифати предлогот од Обвинителството за затворски притвор за Мијалков

Судечкиот совет го прифати предлогот од Обвинителството и одреди мерка затворски притвор за обвинетиот Сашо Мијалков, укинувајќи ја мерката куќен притвор.

– Против обвинетиот е поднесен обвинителен предлог, па предвидено е по објавување на пресудата, притворот да трае најмногу 60 дена. Мијалков да биде примен во затвор КПУ Скопје. Веднаш да го земат Мијалков од адресата каде што му е одредена мерката куќен притвор, и да се однесе во притвор –  истакна судијката Џанета Бектовиќ

Во однос на обвинетиот Тони Јакимовски, рече таа, делумно се прифаќа барањето на Обвинителството за одредување затворски притвор.

– На обвинетиот Тони Јакимовски му се одредува куќен притвор до правосилноста на пресудата. На обвинетите Горан Грујевски и Никола Бошковски се определува мерка притвор до започнувањето на издржувањето на казната затвор сметајќи од денот на нивното пронаоѓање – рече Бектовиќ.

Судијата Владимир Туфегџиќ на крајот на денешното судење им се извини на присутните и на јавноста поради проблемите што ги имаше со гласот во воведните зборови.

– Да се извинам на сите и да не ми замеруваат за мојата недоследност на почетокот на денешното судење кога поради маската за заштита од коронавирусот јас за момент го загубив гласот. Им се извинувам на сите – рече Туфегџиќ.