Здравје
30. јуни 2015 - 20:24

Стигна новиот антибиотик - лековите од кал се задача за 21 век

Мала направа наречена ичип би можела да им овозможи на стручњаците во иднина да не снабдуваат со обилни антибиотици од мочуриштата, од земјиштата и пошироко. Користејќи нови постапки за одгледување на бактерии во лабараториски услови, стручњаците од универзитетот Нордистен во Бостон неодамна успеале да добијат нов антибиотки - по скоро 30 години.

Издвоен од примерок на земја земен од ливадите во Менју, антибиотикот е наречен "teixobactin". Овој антибиотик би можел да лечи хронични зарази предизвикани од грам - позитивни бактерии кои постанале отпорни на постоечките лекови. Според тоа, "teixobactin" до сега не покажал знаци МРСА (златен стафилкок отпорен на метицилин, кој предизикува сепса) и Mycobacterium tuberculosis (предизвикувач на туберколоза) развиле отпорност на него.

Клучната направа која е наречена изолативен чип или скратено ичип овозможува да се добие многу повеќе бактерски колонии во спореба со вообичаената постапка. Тоа е мала направа од цврста пластика долга околу 7 и широка околу 2 сантиметри. Истражувачите тврдат дека на овој начин успешно ги размножиле бактериите од големиот број на различни извори, вклучувајки ги одпадните води на биоеракторот.