Живот
1. February 2016 - 11:45

Сте се запрашале како настанала тангата - Еве го одговорот!

Ретко која жена во колекција долна облека нема танга. Не треба да се споменува колку машките сакаат да ги гледаат. Најзаслужен за нивното постоење е токму маж, но не поради тоа што мислите, туку поради закриженоста за голотијата низ градот. Се работи за поранешен градоначалник на Њу Јорк кој во 1939 година, загрижено ги посматрал голите танчерки пред почетокот на Светскиот саем. Фиорело Ла Гуардиа им приговорил дека покажуваат премногу кожа и дека би требало малку да се покријат за време на манифестацијата. Се покриле но минимално- облекле танга гаќички.

Поминале доста години додека тангите да влезат во ормарот на просечните жени, а ги популаризира модниот дизајнет Руди Гернраих во 1974 година/ Тој е заслужен за првиот топлес купач. Жените почнаа масовно да купуваат танги во 90-тите и тој тренд не запира до денес. Сепак, во последно време во мода полека се враќаат редизејраните длабоки гаќички.