Македонија
17. July 2017 - 14:57

Средба на Груби со унгарскиот амбасадор Ласло Дукс

Состојбата во Македонија и во регионот, интегративниот процес во НАТО и ЕУ, прашањето за името, јазичната еднаквост и системските реформи, беа темите за кои денеска разговараа претседателот на собраниската Комисија за европски прашања Артан Груби и амбасадорот на Унгарија Ласло Дукс.

На средбата во Собранието на Република Македонија, Дукс ја нагласи силната поддршка од унгарска страна за македонското интегрирање во НАТО и ЕУ.

Груби го информира амбасадорот дека Комисијата, со поддршка на сите 26 членови и заменици, едногласно ја усвои Декларацијата за забрзување на реформските и интегративните процеси во НАТО и ЕУ.

- Оваа Декларација е обврска од Пржинскиот договор и целосната поддршка од страна на сите пратеници е големо постигнување и посветување кон реформите, рече Груби и нагласи дека овој процес ќе го води на транспарентен, сеопфатен начин, во партнерство со меѓународната заедница и цивилното општество.

Груби и амбасадорот Дукс разговараа и за јазичната еднаквост. Во овој контекст, Груби ги нагласи очекувањата дека законот за јазикот ќе се усвои што поскоро.