Македонија
24. May 2022 - 15:10

СПМ: Со нескриена радост ја примивме историската вест за прифаќањето и признавањето на МПЦ-ОА

Социјалистичката партија на Македонија испрати честитка по повод приемот на нашата Црква во канонското единство и признавањето на афтокефалниот статус на Македонската Православна Црква - Охридска Архиепископија.

-Со нескриена радост на денот на Светите браќа Кирил и Методиј ја примивме историската вест за благословувањето, прифаќањето и признавањето на автокефалниот статус на древната Македонска Православна Црква-Охридска Ариепископија.

По одлуката на Вселенската Патријаршија за прием на нашата древна Црква во канонско единство со останатите помесни Цркви, сослушувајќи ги молитвите, желбата и барањето на македонските православни христијани одлуката на Светиот архиејски Сабор на Српската Православна Црква за добивање на автокефалност на нашата света Македонска Православна Црква-Охридска Архиепископија претставува чин за восхит, почит и израз на искрено христијанско братољубие.

Овој ден го славиме заедно со сите православни христијани во Македонија, преку единството на Светиот Синод на МПЦ-ОА, како пример и начин на кој е потребен во заедништвото на сите нас во Република Македонија.

Упатувам искрени честитки до г.г. Стефан, поглаварот на МПЦ-ОА, Архиепископ охридски и македонски, Митрополит скопски и на Јустинијана Прва и до целото свештенство за покажаната силна волја, трппение и достоинство во грижата и сочувувањето на македонскиот народ.

На многаја љета да ни е овој радосен ден за паметење!

 

Социјалистичка партија на Македонија