Македонија
5. December 2022 - 14:49

Спасовски: Апелирам да се седне и да се разговара со оние кои протестираат

Ги разгледуваме сите можни опции, меѓутоа освен разговор со оние кои протестираат нема друга опција, коментира министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

На денешното примопредавање на донација од Амбасадата на Сојузна Република Германија, во одговор на новинарско прашање Спасовски вели дека кога станува збор за протест или јавен собир доаѓа до судир на правото на слободно движење и правото на протест.

– Апелирам да се седне и да се разговара, не можеме да бидеме ние како граѓани заложници за тоа што некои политички субјекти се скарани. Чесно е да се излезе пред граѓаните и да кажат дека ќе седнат и ќе дојдат до решение, отколку вака сите во Скопје да ги сносат последиците, апелира тој.

Додаде дека од една страна им се даде мандат да управуваат четири години со Скопје, даден им е мандат за бесплатен превоз, а не за блокада, како и привилегија да уживаат во функцијата. Најмалку што може да направат, како што вели тој, е да седнат и да разговараат.

Во одговор за пријавите во Арачиново тој вели дека се налози за апсење за лица кои се во бегство.

– На тие налози се извршени претреси, уапсено беше едно од лицата, а во другиот објект кај другото лице беше пронајдено оружје без дозвола. Ова се активности што се планирани што се одвиваат во континуитет, додека втората контрола е врз основа на оперативна активност што ја имавме, појасни тој.