Свет
7. March 2018 - 18:17

Советот на Европа препорачува државите да промовираат независно и истражувачко новинарство

Советот на Европа денеска им препорача на 47-те држави членки од организацијата да го промовираат независното и истражувачко новинарство. 

Препораките содржат повик за развој на национални стратегии за разновидноста на средствата за информирање - јавни, локални, прекугранични и малцински.

Притоа на државите им се препорачува да обебзедат услови за целосна редакциска и оперативна медиумска независност.

Со препораките се даваат насоки кои вклучуваат и прашања за медиумската писменост, која се однесува на способноста на слушателите, читателите и гледачите да ја проценат веродостојноста на информацијата и нејзините извори.

Советот на Европа предлага и државите да создадат правна основа во заштита на транспарентноста на сопственоста на медиумите.