Кошарка
21. March 2020 - 10:26

Сопираат платите за НБА играчите од средината на април

Националната кошаркарска асоцијација (НБА) планира да престане да плаќа плати на играчи во лигата од средината на април, според познатиот новинар Адријан Вознаровски.

Според него, сите играчи во НБА лигата ќе ги добијат своите плати на 1 април, но на следниот термин за исплата – 15 април, НБА лигата веројатно ќе ги замрзне исплати поради пандемијата на коронавирус. Лигата губи огромни приходи од суспензијата на првенството, што може да доведе до активирање на заедничка клаузула во договорите на сите играчи, според кои нивниот надоместок може да се намали за 92,6 проценти при „катастрофални околности“. Такви се сметаат за војни, природни непогоди и епидемии / пандемии.

НБА натпреварите беа прекинати на 11 март, кога стана јасно дека играчот на Јута Џез, Руди Гобер беше позитивен на тестот за КОВИД-19. Следниот ден, комесарот на НБА, Адам Силвер наметна 30-дневен прекин на лигата.