Македонија
17. November 2015 - 16:20

Со грантови ќе се градат градинки и домови за стари лица

Субвенции за изграба на приватна детска градинка и старски домови. Преку финасиска помош државата ќе ги мотивира сите оние кои ќе одлушта да основаат бизнис кој ќе ги  згрижува најмладите но и највозрасните.

Грантот за детска градинка изнесува 10 илјади а за старски дом 12, 5 ијалди евра. Премерот Груевски нагласи ,дека покрој тоа што владата интензивнои гради јавни градинки и работи на проширување на сместувачките капацитети  во старските домови речиси за двојно повеќе, многу е важно и приватниот сектор да инвестира во овој дел.

Покрај грантовите, сите домашни и странски компании кои ќе одлучат да влезат во овој бизнис ќе добијат и градежно земјиште по цена од едно евро за метар квадратен, наламени комуналии за 95 отсо, поволни кредити и низа бенифиции.