Живот
31. January 2017 - 14:27

Сите жени треба да знаат: Дали спиењето со градник е опасно?

За некои жени спиењето со градник е начин да ја зачуваат младешката цврстина на градите, додека за други тоа е голема мака и нелагодност.

Долго време владееше митот дека спиењето со градник е опасно бидејќи може да предизвика рак на дојката, но тоа е потполно неточно, тврдат најновите истражувања.

Во истражувањето објавено во магазинот „Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention“, објавено е истражување кое покажало дека ништо кај носењето градник, вклучувајќи ја големината на кошницата, постоењето на жици или не, бројот на часови на носење или периодот кога жената почнала да носи градник, не го зголемува ризикот за рак на дојката.

Исто така нема докази ниту дека спиењето со градник ја попречува нормалната циркулација.

Кога би било така, би морале да постојат и некои други симтоми, како едеми или собирање течност во дојката, што не било забележано кај ниту една испитаничка.

Сепак, спиењето со градник може, во мала мерка, да придонесе за одржување на цврстината на градите, кои поради годините, бременоста, доењето и гравитацијата со време стануваат какви што жените никако не сакаат.