Македонија
27. September 2020 - 19:11

Шахпаска: Родителите на деца до шест години и оние кои беа на продолжено породилно треба да се вратат на работа

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска повторни упати порака и потсетување до родителите кои користат продолжено породилно боледување и до родителите на децата до шест години, дека треба да се вратат на работа.

– По консултација со Претседателот на Владата Зоран Заев и министерот за здравство др. Венко Филипче ги информираме родителите кои користат продолжено породилно боледување да се вратат на работа согласно владината одлука донесена на 14 септември оваа година, родителите на децата до шест години да се вратат на работа од 23 септември. Еден месец продолжување на породилното боледување не менува ништо. Како Влада, но и како Министерство, создадовме услови за безбедно сместување на децата во градинките согласно здравствените протоколи. Со нивно почитување ризикот за инфекција со Ковид 19 е сведена на минимум, пишува Шахпаска на нејзиниот Фејсбук профил.

Истовремено, ги информира родителите кои ги изгубиле своите работни места поради продолженото породилно боледување, дека со четвртиот пакет економски мерки, што беа презентирани денеска, се предвидува поддршка за компаниите кои го задржале истиот број на вработени од 31 јули оваа година.

– Тоа значи дека на компаниите им одговара оваа мерка. Живееме во време на пандемија која бара општествена одговорност од секој од нас како поединец и граѓанин на оваа држава, наведува Шахпаска.