Живот
25. November 2016 - 12:14

Се појави дрога за силување: Се става во пијалок, а само неколку капки предизикуваат 6 часа амнезија

Полицијата на три локации во Белград заплени 4,5 литри дрога за силување (ГНБ) таканаречени течни екстази. Само неколку милилитри од оваа супстанца која ја пометнуваат на жртвата во пијалокот предизвикува омалаксаност и целосна амнезија во рок од шест часа. 

- Дрогата е без боја и скоро нема ни мирис, така да не може да се забележи доколку на некому му се стави во пијалокот. Доволно е само  два до три милилитри од оваа супстанца за само десет минути жртвата да чуствува омалаксаност, понекогаш мачнина и да го изгуби помнењето, наведуваат од полицијата. 

Дејството на оваа дрога трае дури 11 часа, но помнењето на жртвата се враќа по три часа, после тоа не се сеќава на ништо. 

- Неа често ја користат силувачите токму поради ова дејство. Кога делува наркотикот жртвата ја носи некаде и ја силува. После тоа ја враќа на местото од каде ја нашол. Жртвата не е свесна дека е силувана кога ќе се освести, велат од полицијата.