Спорт плус
14. September 2019 - 11:30

Роси изненаден од брзината на Јамаха на „Мизано“

Пилотот на Јамаха, Валентино Роси откри дека е изненаден кога ги видел сите четири мотоцикли на неговиот конструктор во првите 5 по првите две слободни тренинг сесии на тркачкиот викенд во Сан Марино.

Тимскиот колега на „Докторот“, Маверик Вињалес беше најбрз со машината што ја користи уште од почетокот на 2019 година, додека Роси вози на „Мизано“ со нов издувен систем и карбонска шасија.

– Двата дена на тестовите на „Мизано“ беа позитивни затоа што работевме многу напорно, особено на нови работи и на крајот на тестот бев целосно убеден дека тие функционираа подобро. Ние се фокусиравме на тоа и се чини дека нè прави конкурентни. Мислам дека сите пилоти на Јамаха беа брзи, бидејќи нашите конфигурации на моторот се многу различни, прокоментира Валентино.

Сепак, „Докторот“ сè уште не е целосно задоволен со својата машина.

– Мое лично мислење е дека сè уште имаме многу работа да завршиме затоа што не се чувствувам пријатно со рамнотежата на моторот, заврши легендата на МотоГП.