Џет-Сет
1. July 2017 - 22:02

Роботот R2-D2 од „Војна на ѕвездите“ продаден за 2,76 милиона долари

Славниот робот R2-D2, што беше користен на снимањето на неколку филмови од серијалот „Војна на ѕвзедите“, е продаден за 2,76 милиона долари.

Оваа вест ја објави американската аукциска куќа „Профајлс ин хистори“, која наведе дека овој робот на тркалца висок само околу еден метар, всушност е мала цилиндрична направа што се огласува со високи тонови и е составена од делови користени во оригиналната трилогија меѓју 1977 и 1983 година, како и за двата филма снимени од 1999 до 2005 година.