Балкан
15. December 2019 - 19:11

Рама: Целиот процес на обнова по земјотресот ќе заврши во 2021 година

Жителите во албанските села погодени од катастрофалниот земјотрес на 26 ноември ќе имаат свои нови домови во текот на 2020 година. Во видео порака на Фејсбук, албанскиот премиер Еди Рама вели дека се надева оти дел од жителите од селските населени места Новата 2020 година ќе ја дочекаат во нови домови.

Што се однесува до жителите во градовите чии домови исто така беа урнати или оштетени од земјотресот, Рама рече дека процесот на обновата се очекува да заврши до јуни 2021 година.

Тој зборуваше и за реакцијата на надлежните кон оние кои злоупотребиле при градбата на објектите кои се урнаа, додавајќи дека првите апсења се веќе направени и оти акцијата продолжува. Инаку, по ултиматумот на државниот јавен обвинител Олсијан Чела акцијата на апсење почна од Драч. Тимовите за истраги за земјотресот во Драч потпишаа 17 налози за притвор на инвеститори, градежни инженери и официјални лица поради прекршување на безбедносни стандарди при градење.

Уапсени се девет лица, додека по другите се трага, но постојат сомневања дека ја напуштиле земјата.