Македонија
12. September 2019 - 13:05

Работна средба на ИКТ комората МАСИТ со министерката Апостолска

Министерката без ресор задолжена за странски инвестиции Зорица Апостолска денеска се сретна со финансиски директори и менаџери на компаниите од членството на ИКТ комората МАСИТ. Темата на средбата, што се одржа во просториите на МАСИТ, беше презентирање на Законот за финансиска поддршка на инвестициите, а Апостолска ги детализираше и деловите за процедурата за аплицирање, условите за исполнување и деталите поврзани со самата процедура за оценка на апликациите.

Во дискусијата, информираат од Кабинетот на Апостолска, подетално се разработи темата и можностите кои се отвораат со Законот за финансиска поддршка на инвестициите за ИКТ компаниите и се затворија повеќе отворени прашања за отпочнување на можноста ИКТ компаниите да го користат Законот, како и прашањата за дополнително очекуваната поддршка која може да се добие назад, а во насока на правна сигурност на компаниите.

-Проактивноста на ИКТ комората МАСИТ во креирањето на политики и олеснување на условите за делување на ИКТ компаниите добива силен акцент особено со континуирано зголемениот извоз на ИКТ услугите и нивниот придонес кон домашниот БДП, посочуваат од Кабинетот на Апостолска.