Свет
15. December 2019 - 17:30

Пукотници на универзитет во Њу Делхи: Полицијата приведува студенти, протестите се претворија во драма

Во кампусот на Универзитетот Џамија Милиа Исламиа во Њу Делхи дошло до пукање, а на самото место дошле специјалните единици.

Претставникот на полицијата Васим Ахмед Кан рече дека припадници на полицијата на сила влегле во кампусот. Притоа неколку студенти се уапсени.

Се се случило како ескалација на демонстрацииите.

Во текот на денешниот ден се уништени неколку автомобили и згради.

Еден училишен автобус непроседно пред упадот на полицијата во кампусот е запален како акт на протест.

Властите нагласуваат дека се свесни дека повеќето доменстранти не се од кампусот, но полицијата ги приведува осомничените како што пристигнуваат информации за кршење на законот.

Судрите избија на 13 декември меѓу полицијата и неколку илјади универзитетски студенти во Њу Делхи по повод стапувањето на сила на новиот закон за државјанство.

Поради протестите се откажани и многу дипломатски посети на Индија.