Живот
21. August 2017 - 12:19

ПОРАДИ АЈВАР ВО ЗАТВОР: Печел пиперки во Канада, а сега му се заканува казна затвор! Но тоа не е се…

Брачниот пар Росиќ, кои со години живеат во Канада, се најде лице во лице со канадските правосудни органи, и тоа поради печење на пиперки!

Велат дека, иако ја напуштиле Србија одамна, од припремањето на зимници никогаш не се откажале, како и пешење на црвени пиперки за ајвар на старински начин.

- Ние со години печеме пиперки и спремаме ајвар во својот двор. И не само ајвар, туку и останата зимница и до сега нико немал забелешка. Живеам во Канада од 1989 година и ги знам сите нивни прописи. Токму поради тоа не палев оган на отворено, туку во буре, па на бурето ставам решетка за скара. Меѓутоа очигледно дека на некого тоа му засметало, претпоставувам дека соседката ме пријавила, па набрзо во дворот ни дојдоа поарникари, а потоа после неколку дена ни стигна и тужба, објаснува Горан Росиќ и додава дека на неколку рочишта со канадските делители на правда имал озбилен проблем.

- Да кажеме, еден судија не му се допаднало како сум се облекол, затоа што на судењето отидов со маица на која го имаше ликот на Владимир Путин на која пишуваше „Се ои поплан“, а на главата носев лика капа со реси на која беше извезен двоглав орел. Судијата се разбесна, ми кажа дека сум провокатори бараше да ја симнам капата, но јас одбив, кажувајки му дека кога ќе им нареди на Пакинстанците да го симнат турбанот, тогаш и јас ќе го симнам мојот српски фес, раскажува Горан и нпоменва дека постапката против неговата жена Аница и него сеуште трае, но дека овие денови очекува судски расплет.

- Канаѓаните обожаваат ајвар, секоја година на нашите канадски пријатели сопругата и јас им поклонуваме по една тегла, а на гости кога ќе ни дојдат ни бараат ајвар и преку изма и прку лето. Можеби во понеделник кога е закажно рочиштето ќе му понесам и на судијата еднатегла, се сомневам дека ќе може да и одолее, раскажува низ смеа Горан и напоменува дека според важечкиот какнадски закон за непоштување на забраната за палење оган на отворено во одередено време пропишана е казна во Канада е 50.000 долари, а кој нема да плати оди во затвор една година. Сепак тој е оптимистичен и се надева дека ќе има среќен крај.