Свет
21. September 2015 - 16:44

Понта: Унгарскиот ѕид е срам за Европа

,Романскиот премиер Виктор Понта денеска изјави дека ставот на Унгарија во справување со бегалската криза е „антиевропски“ и „срам за Европа“.

- Засега го делам ставот, што е сличен со тој на српскиот, хрватскиот и австрискиот премиер, Европската комисија и Генералниот секретар на ОН, дека унгарското справување со кризата е неевропско и срам за Европа, изјави Понта.

Понта за изградбата на ограда на границата меѓу Унгарија и Романија, изјави дека не е во согласност со духот на Европа.

Романскиот премиер, исто така, изрази и несогласување со мешањето на Будимпешта во внатрешните политички работи во Романија.