Спорт плус
16. August 2019 - 9:39

По 17 години, во Демир Капија повторно се организира натпревар во кајак на диви води

По пауза од 17 години, возобновениот ККК „Просек” Демир Капија во соработка  со општината  Демир Капија и Кајакарската Федерација, организира отворен Куп во кајак на диви води – слалом.

Настанот ќе се реализира на 25 септември, а задоволство од враќањето на традицијата крај железната порта, со цел  промовирање на демиркаписките природни богатства како реката Вардар, но и спортот како здрав начин на живот, изрази и градоначалникот Лазар Петров.

– На ова првенство ќе имаме можност да гледаме голем број на кајакари од Македонија и од соседните држави. Доделувањето на наградите ќе биде во центарот на Демир Капија. Очекуваме голем број на гости од земјава и странство, да ја почувствуваат демиркаписката гостопримливост. Впрочем, за неа говори и зголемениот број на туристи во Демир Капија, за МИА нагласи градоначалникот.

Тој потсети дека општината со која раководи отсекогаш имала кајакарски потенцијал, а кајакарството како љубов се пренесува од генерации на генерации.