Спорт плус
18. April 2019 - 11:20

Пингпонгарите се подготвуваат за ЕП во Будимпешта

Четворица Македонски репрезентативци меѓу 620 играчи од 113 земји на Светското првенство во Будимпешта.

Уште една недела до почетокот на светското првенство на кое ќе учествуваат 620 натпреварувачи и натпреварувачки во унгарската престолнина Будимпешта.
Во натпреварите во сингл-мажи учесниците се 312 од вкупно 113 земји. Дозволен максимален број пет натпреварувачи (тројца со право, плус по еден од првите 20 и 100 на светската ранг листа) имаат седум држави - Бразил, Кина, Германија, Јапонија, Кореја, Шведска и кинески Тајпеј, а домаќините се со шест натпреварувачи. Шампионот на Македонија, Кристијан Станојковски и Петар Костовски се нашите претставници во машкиот дел на првенството..

Кај женските, во сингл ќе се натпреваруваат 248 од 86 држави. Македонија е претставена од Ива Димитриевска и Ана Стојановска. Повторно седум држави имаат право на максимален број на учесници,и во женскиот дел -Кинески Тајпеј, Сингапур, Романија, Кореја, Јапонија, Хонг Конг и Кина, како и Унгарија со шест учеснички.
 
 

237 парови од 98 земји ќе играат во машки парови, 
Кај женските,ќе има 102 парови, од 75 земји.

147 од 78 земји се во мешани двојки.

Нашите претставници пред почетокот на светското првенство се на подготовки во Зрењанин, предводени од тренерот Владимир Закиќ.