Македонија
7. May 2021 - 17:16

Пендаровски: Ако има нови докази може да се преотвори процесот за 27-ми април

На денешната средба која што се одржа во вила Водно помеѓу претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и претседателот на државата, Стево Пендаровски се разговараше на повеќе теми, а меѓу беше и темата поврзана со 27- ми април на која претседалот на државата се обрати и кажа:
 
-Не правам ревизија на судската пресуда, бидејќи не гледам причина за такво нешто, тоа е завршена работа, луѓето лежат во затвор, ниту велам дека пресудата е донесена без докази. Зборувам за обидите за политичко толкување на пресудите што не придонесува за воспоставување нормална политичка дебата во која нема да се гледаме како смртни непријатели. Мојот став дека ако има нови докази кои порано не биле познати, може да го преотвори процесот, не значи дека јас заговарам преотворање на процесот. аАмо ја цитирам одредбата од Зкаонот и законската можност според која тие луѓе преку своите адвокати во вонреден правен лек можат да побараат од Врховниот суд да ги оцени новите докази, ако такви постојат. Одлуката дали процесот ќе биде повторен, сигурно нема да ја носи некој полтички фактор, туку судот, изјави претседателот Пендаровски.