Македонија
26. March 2023 - 16:17

Павиќевиќ: Единствената константна во Македонија е неквалитетот во образованието


Додека образовните програми редовно се менуваат, единствената константа е неквалитетот на образованието, вели за #Детектор Претседателот на Сојузот на средношколци на Македонија.

„Јас би кажал дека ако реформите во нашиот образовен систем се некоја целовремена иновација и дека постојано се најавуваат нови реформи последните триесетина години, единствено нешто што е континуитет е неквалитеот. Конкретно, ако зборуваме за учебниците, јас кога бев во основно имаше некои учебници каде што пишува со некакви графички описи дали луѓето од бела раса биле влакнести по кожата, луѓето од црна раса не биле, па се дефинираа луѓе од жолта раса. Сега добивме учебници каде што Бугарија е наш западен сосед, а Албанија наш источен сосед“ – вели Павиќевиќ за Детектор

Тој додава дека учениците можат да се снајдат и без учебници, но кога ги имаат учебниците, тогаш и квалитетот на знаење е поголем.