Македонија
12. November 2019 - 14:17

Османи: Владината седница во Тетово е регионален пристап за подобри резултати

Втората седница на Владата која се одржува денеска во Тетово по онаа во Битола е со цел сите функционери да се фокусираат на регионот кој го посетуваат и лично да ги согледаат дилемите и прашањата на подрачјето, истакна вицепремиерот Бујар Османи од Тетово при теренските активности. Тој изврши увид на реконструкција на булеварот Видое Смилевски-Бато во Тетово заедно со министерот за економија Крешник Бектеши и директорот на ЈП Македонија пат, Беким Мемети.

-Владиниот фокус со регионалниот пристап дава резултати и затоа седницата на Владата е со цел да бидеме поблиску до граѓаните но и да го покриеме општините околу Тетовско и Гостиварско со цел фокусираме за рамномерен регионален развој. Идејата е да има пресек што е направено како и надгледување во овие региони со граѓаните со цел да се координираат активностите, рече Османи.

Тој потенцира дека во Тетовско се издвоени средства за различна инфраструктура во изминатот период.

-Пет милиони евра се искористени во завршени проекти, седум милиони евра во фаза на подготовка, а 70 милиони евра во нови инвестиции.  Се издвојува патот Попова Шапка-Тетово каде долгорочната цел е модернизација на скијачкиот центар. Во подготовка е реконструкцијата на автопатот Тетово-Гостивар, во тек е изградбата на магистралниот гасовод Скопје- Тетово-Гостивар, водоводни и канализациони мрежи и слично, рече Османи.

-Во соработка со градоналачалничката на Тетово и со министрите донесовме одлука да се работи на овој патен правец. Чини 37 милиони денари, а ќе се асфалтираат четири километри. На пролет одиме на уште поголема офанзива да ја подобриме сообраќајната комуникација на сите граѓани, рече Беким Мемети, директор на ЈП Македонија пат.