Македонија
22. May 2020 - 20:42

Османи: Преговарачката рамка ќе биде објавена во јуни

Брисел ги поместува роковите. Наместо во јуни извештајот за напредокот, ке биде поместен за септември. Ова го потврди и вицепремиерот за евроинтеграции Бујар Османи. Тој тврди дека нацрт верзијата на преговарчката рамка сепак ке биде објавена на трети јуни како што беше ветено од Европската Комисија. Потоа текстот оди на усвојување кај земјите членки, а Османи не ја исклучува моќноста во текот на тој процес Буграија да интервенира со свои барања и забелешки.

Во мегувреме Хрватска со допис побара од Европската Комисија да се држи до јунскиот рок за објавување на предлогот на преговарачката рамка, со што ке се отвори патот за мегувладината конференција. Премиерот Спасовски за ова беше денеска информиран и од хрватската амбасадорка во земјава Тигањ. Регионалната соработка  профолжува и во рамките на борбата против короната. Бугарскиот амбасадор Англеов денееска на македонските им врача хуманитрана помош од  600 заштитни медицински одела за повеќекратна употреба, заштитни очила и визири. Донацијата е наменета за здравствениот сектор и армијата.