Балкан
28. January 2022 - 9:18

Нови детали од истрагата: Можно е Матеј со автомобил да го напуштил паркингот пред ресторанот

Потрагата по Матеј Периш кој исчезна на новогодишната ноќ сѐ уште трае, а полицијата вчера објави видео на кое се гледа како го пребаруваат островот Големата војна.

- Сакам да бидам тука додека не го најдеме Матеј, со мене имам негови работи кои можат да им помогнат на кучињата во полициската потрага и соработувам со српските полициски власти за што поскоро да се реши овој кошмар - вели Ненад Периш за Слободна Далмација, пренесува Курир.

- Во вторникот полицијата повторно го пребара Воениот остров, со кучиња. На тој остров има десетина излетнички куќи, а неговата големина е околу 1.500 на 1.500 метри. Сè уште ништо не ми кажале, но да го нашле Матеј, сигурно веднаш ќе ме известеле - вели Ненад Периш.

Тој го коментираше и просторот пред ресторанот „Саванова“ каде Матеј исчезнал.

- Тој простор пред ресторанот може да се остави незабележан, токму затоа што не снимаат камери. Таму има и голем паркинг, па не е исклучена можноста Матеј да го напуштил тој простор во автомобил. Полицијата си ја врши работата многу професионално и одговорно, луѓето истражуваат во „илјада правци“, а им помага и хрватската полиција. Ништо не препуштаат на случајноста, работат дење и ноќе и постојано наоѓаат нови насоки на истрага - вели Периш.

Запрашан дали Матеј Периш некогаш му се пожалил на татко му за нешто, дали е незадоволен од животот, дали е разочаран од нешто и дали нешто такво може да се поврзе со неговото исчезнување, Париш рече дека тоа не се случило.

- Никогаш за ништо не ми се пожали. Матеј е млад човек полн со живот, планови. Тој е одговорен, сакаше да најде работа во својата индустрија, заврши економија, но сакаше и да продолжи да биде капитен. Сакав да ја избере неговата професија, иако знам дека е подобро да заработува во лето кога е капитен. Се видовме за Божиќ, а потоа игравме карти.

- Тој беше во пар со сестра му Луција, а јас со другата сестра на Матеј Лаура и тоа се секогаш „војни“ кога играме карти. А потоа, по неколку дена, повик од Белград, кој целосно ни го промени животот. Страшно - вели Ненад Периш.

На прашањето што мисли дека се случило ноќта на исчезнувањето на неговиот син Матеј и како гледа на оваа досега необјаснива ситуација, тој вели дека само вистината може да го „ослободи“ од овој кошмар.

-Ми недостига времето во главата откако Матеј се спушти поблиску до реката кај ресторанот „Саванова“. Ниту една камера не го сними Матеј како се спушта во реката, паѓа во неа, ниту една камера не го виде како Матеј има контакт со некого во близина на „Саванова“ и таа река е вистинска енигма. На снимката се гледа како Матеј се спушта покрај „Саванова“, но дел потоа не се гледа, бидејќи во тој дел нема камера - вели Периш.

- Телефонскиот сигнал се гледа на две места, пред „Саванова“ и потоа по некои два и пол часа. Како е можно сигналот да се појави во близина на Воениот остров, околу 4.15 часот наутро, што е околу два часа и 20 минути по последното снимање на Матеј до „Саванова“ во 1.55 часот? Како е можно телефонот да реагира ако е во река? - прашува таткото и додава:

- Ако Матеј потонал во реката, а телефонот му бил во џеб, тогаш по 2.20 часот телефонот е неупотреблив, влажен, на дното на реката и не можел да даде сигнал. Производителот на телефонот вели дека може да даде сигнал доколку е влажен најмногу половина час. Значи, ако телефонот е влажен, сигурно не би можел да даде сигнал по речиси два и пол часа - објаснува Периш.