Свет
29. May 2024 - 18:03

Нова вулканска ерупција на Исланд, петта од декември

На полуостровот Рејкјанес, на југозапад од Исланд, вулканот денеска повторно еруптираше, што е петта ерупција на вулканот од декември. Новата ерупција е резултат на еруптивната активност на вулканот која траела речиси осум недели.

Властите предупредија на ризикот од обнова на вулканска активност во областа јужно од главниот град Рејкјавик, бидејќи студиите покажуваат дека магмата се акумулирала под земја. Научниците предупредуваат дека ерупциите може да се случуваат повторно и повторно во Рејкјанес со децении, па дури и со векови.

Ова е осма ерупција на полуостровот од 2021 година, кога геолошките системи кои беа неактивни околу 800 години повторно станаа активни.

За време на претходните ерупции, централното греење беше нарушено, клучните патишта беа затворени и неколку куќи беа уништени во рибарскиот град Гриндавик, каде што оттогаш се вратија само неколку жители.