Свет
12. April 2017 - 14:49

Нигерија: Од менингитис починале 489 лица

Најмалку 489 луѓе, повеќето деца, починале во Нигерија како последица на менингитис, соопштија денеска претставници на нигериското Министерство за здравство. 

Во Нигерија се потврдени 4.637 случаи на менингитис, а Владата покрена кампања за вакцинирање на повеќе милиони луѓе ширум земјата. 

Најпогодена е државата Замфара на север, каде починале 216 лица.

Менингитисот се појавил во декември минатата година.