Фудбал
5. August 2020 - 12:30

Нема точење пиво на средбите од Бундеслигата

Германските бундеслигаши и Германската фудбалска лига (ДФЛ) поставија сет правила за враќање на навивачите на трибините во новата сезона во септември, но со одредени стриктни правила, како забрана на гостински навивачи, забрана на стоење на трибините и забрана за точење пиво на стадионите.

Конечната одлука за враќање на навивачите ќе ја имаат здравствените власти во Германија откако Бундеслигата беше првата лига што се врати по пандемијата на Ковид-19, без навивачи на трибините.

Пиењето пиво на трибините во Германија е долгогодишна традиција, но ДФЛ смета дека до 31 октомври треба да се забрани точењето пиво поради коронавирусот. Гостинските фанови ќе бидат отсутни од трибините барем до крајот на 2020, а трибините за стоење ќе бидат празни за да може да се почитува социјалното дистанцирање.