Не е штетно, туку многу корисно: Чоколадото ги подобрува менталните процеси
Италијански истражувачи испитувале различни ефекти на акутна и хронична примена на флаванолот од какаото на различни когнитивни домени и откриле дека различни процеси биле подобрени со дневно внесување на флаванол од какао.
Какаото е богато со флаванол, кој спаѓа во природни соединенија кои ги штитат невроните. Така кај испитаниците било забележано подобрување на работната меморија и подобрена обработка на визуелни информации, откако конзумирале флаванол од какао.
- Резултатите покажаа потенцијал на флаванолот на какаото за подобрување и заштита на спознајните процеси кај лица кои имаат проблеми со тоа. Тој исто така го намалува ризикот од појава на некои кардиоваскуларни болести, ијзваи Валентина Сочи од Универзитетот „Л’Аквиља“ во Италија.
Редовниот внес на какао и чоколада може да донесе позитивни ефекти на когнитивните функции со текот на времето. Меѓутоа, постојат и нуспојави поврзани со високата калорична вредност на чоколадото, потоа кофеинот и теоброминот, како и од многу други адитиви како што се шеќерот и млекото.
Поради тоа, научниците препорачуваат да се конзумира темно чоколадо, кое е по здраво и побогато со флаванол.
Ново на Сител
-
Хегсет нареди припадниците на Националната гарда во Вашингтон да носат огнено оружје
-
Важно е да имаме убаво место за живеење | Каја Шукова | Неформално | Sitel Podcast 110
-
ЦУК: Активен пожарот кај селото Тумчевиште, под контрола се пожарите во Јасен и во прилепско
-
Лајен: ЕУ ќе издвои над четири милијарди евра за Украина
-
Лукашенко во телефонски разговор со Трамп се заложил за прекин на воените акции во Украина
-
Илјадници Италијанки жртви на виртуелно сексуално насилство
-
Вучиќ ги повикува студентите во блокада на разговор, тие му одговорија - Прво распиши избори
-
Документарен филм ,,Што ја гуши Преспа?”