Кошарка
16. May 2020 - 12:41

НБА ќе изгуби огромна сума ако сезоната биде откажана

Националната кошаркарска асоцијација веќе беше лошо погодена поради сопирање на сезоната, но ова е само почеток. Доколку Лигата ја откаже последната фаза од сезоната и не се игра плеј-офот, загубата ќе изнесува приближно 900 милиони американски долари од ТВ правата, информира „Атлетик“.

Ова не вклучува приходи што ќе се изгубат од трансакциите со локалните телевизии, доколку не се продолжи со редовната сезона. Регионалните спортски мрежи имаат право да емитуваат најмалку 70 натпревари во нивните договори со НБА, но повеќето тимови сè уште не ги достигнале.

Неодамнешната анализа покажа дека 40 проценти од приходите во НБА лигата доаѓаат од навивачите кои одат на натпревари. Без нив, единствениот најголем извор на приход е телевизијата. Тие се движечка сила зад потенцијалното рестартирање на сезоната од финансиски аспект.

Губењето на плеј-офот ќе биде погубно за финансиите на Лигата, додаваат од американското издание.