Свет
6. December 2015 - 9:07

Над 95.000 мигранти и 1.100 жртви регистрирани лани и годинава во југоисточна Азија

На тукушто завршената меѓународна конференција за проблемите со бегалци во источна и југоисточна Азија високи официјални личности на 20 држави од овој дел на светот заклучија дека без координација на соработката и реално согледување не може да се решат актуелните мигрантски бранови.

Во овој дел на Азија, во 2014 и оваа година регистрирани се над 95.000 бегалци, а меѓу нив и најмалку 1.100 го загубиле животот во обиди да стасаат до копното на некои побогати држави во југоисточна Азија.

Минатата пролет била најкритична, бидејки десетици бродови преполни со прегладнети и разболени бегалци од Бангладеш и Мјанмар со денови беа враќани на отворено море од страна на крајбрежните стражи на Тајланд, Малезија и Индонезија. Под притисок на меѓународната заедница, а на инцијатива на Тајланд во овие три држави беа направени привремени кампови за сместување на по 10.000 бегалци, но тоа не го ублажи проблемот, кој беше прогласен за хуманитарна катастрофа.

Бројките за бројот на мигрантите и жртвите ги соопшти УНХЦР, но познавачите на приликите во овој дел на светот тврдат дека има најмалку два пати повеќе бегалци кои самостојно, или преку клоновите на мафијата за трговија со луѓе, се обиделе да избегаат од сиромаштијата во Бангладеш и од немањето основни граѓански права во Мјанмар.