Балкан
27. April 2022 - 9:55

Начев: Запирањето на рускиот гас за Бугарија има политичка конотација

Енергетскиот експерт Васко Начев изјави за БНТ дека Газпром наскоро ќе продолжи со испораките на Бугарија. Според него, несериозно е да се размислува за опција со која Бугарија треба да го прекине  транзитот преку Турскиот поток кон Србија и Унгарија, јави дописникот на МИА од Софија.

Начев е дециден дека Бугарија може да поднесе тужба до Меѓународната арбитража за прекин на испораката на гас и дека би го добила случајот. Тој го опиша однесувањето на Русија како обид за соборување на бугарската влада.

Васко Начев смета дека оваа одлука на Газпром има „политичка конотација и е обид за сопнување на власта во Бугарија”. – Ова не е единствениот обид за руска интервенција во Бугарија, рече тој, притоа посочувајќи на однесувањето на руската амбасадорка во Софија, Елеонора Митрофанова.

– Се посегнува по најслабите затоа што Бугарија има најмала потрошувачка на гас во ЕУ и тоа најмалку би ја засегнало Русија, додаде експертот Васко Начев.