Балкан
9. јуни 2023 - 13:19

На 2,8 отсто намалена инфлацијата во Грција, но цените на прехранбените продукти остануваат висок

Годишната инфлација во Грција во месец мај дополнително се намалила и изнесува 2,8 отсто, меѓутоа цените на прехранбените производи остануваат високи, согласно официјалните податоците од грчката служба за статистика јави дописничката на МИА од Атина.

Инфлацијата се намалила за 0,2 проценти во споредба со еден месец претходно, но намалувањето се должи на падот на цените на нафтата, природниот гас и електричната енергија, со оглед на тоа што инфлацијата на прехранбените производи изнесува 11,6 отсто.

За една година, од мај 2022 до мај 2023 година цената на електричната енергија се намалила за 24,1 процент, на природниот гас за 49,6 отсто, а на нафтата за греење 20,7 проценти.

Меѓутоа зголемени се цените на основните продукти, односно млечните производи и јајцата се за 18 отсто поскапи, маслата и мастите за 15,8 проценти, кафето и чајот за 13,2 отсто, месото за 11,9 проценти, лебот и житните производи за 11,1 отсто, итн.

Инфлацијата во Грција во јануари годинава беше седум проценти, во февруари 6,1 отсто, во март 4,6 проценти, а во април три отсто.